Истрия

 Цена – 395 лв

Дати

2019 г.

Продължителност

4 дни / 3 нощувки

Транспорт

С автобус

Маршрут

СОФИЯ – ЗАГРЕБ – РИЕКА – ОПАТИЯ – ПОРЕЧ – РОВИН – ПУЛА – МОТОВУН – СОФИЯ

Програма

Ден I – Тръгване от София в 05:00 ч. Пристигане в Загреб късния следобяд. Градът е красиво разположен край бреговете на река Сава и в подножието на планината Медведница, изестен с красивата си архитектура, зелени паркове и площади, множество заабележителни музеи и красиво запазен стар град.  Туристическа програма в града, включваща разглеждане на: старата част –  квартала Градец; пл. „Бан Йелачич”, пл. „Св. Марко”, Парламента, църквата „Св. Катерина”, Катедралата, квартала Каптол и  др. Първоначалният вид на града са двете средновековни селища – Градец и Каптол, разделени от поток, като в наши дни на мястото на този поток се простира една от главните и най- оживени улици на града „Ткалчичева”. Градец е разположен около красивия площад „Св. Марко”, заобиколена от правителствените сгради и тесни криволичещи улички. В Каптол е разположена загребската катедрала от XIII век, с неоготическа фасада, а в съседство се намира и най-големият открит пазар на града–Долац. Свободно време. Настаняване в хотел 3*. Нощувка.

Ден II – Закуска. Освобождаване на хотела. Отпътуване към Риека – най-голямото хърватско пристанище и един от най-динамичните хърватски градове, носещи обаянието на Адриатика и запазил великолепни архитектурни паметници. Туристическа обиколка на града, с продължителност около 2 часа. Свободно време за обяд. Отпътуване  към Опатия – най-аристократичния курорт на Хърватия, люлката на хърватския туризъм,  където сред екзотична растителност в луксозни вили и хотели вдъхновение и спокойствие са намирали австрийският император Франц Йозеф, Максим Горки, Исидора Дънкан и многобройни други аристократи, интелектуалци и творци от цял свят. След кратка разходка и снимки със символа на града – Опатийката, е време за пробване на прочутите торти на хотел Милениум с прекрасна гледка към Кварнерския залив. Продължаваме към полуостров Истрия, най-предпочитания туристически район на Хърватия. Отпътуване към град Пореч, на западното крайбрежие на полуострова. Разходка из стария град, издигнат на китно полуостровче още от римляните и носещ силния отпечатък на мощния си средновековен владетел- Венеция. Еуфразиевата базилика с византийски мозайки от средата на 6. век е архитектурното бижу на Пореч, а многобройните ресторантчета в тесните каменни улички ни предлагат местни рибни специалитети и вина, с които е известен района. Настаняване в хотел 3* в района на Пореч. Нощувка.

Ден III – Закуска. Целодневен круиз по западното крайбрежие на Истрия, срещу допълнително заплащане, с включен обяд в цената. Тръгваме от Пореч и плаваме по западното крайбрежие,  осеяно с островчета и красиви заливи до най-живописния град на Хърватия – Ровин.  Шарените къщички се катерят по склоновете на полуострова на стария град, а над тях се извисява Св. Еуфемия, докато в пристанището котва хвърлят рибарски кораби.  Градът ни посреща със средиземноморския си пазар, на който се продава всичко: от риба и сухи смокини, до аспержи, мед, сирена и ликьори. През Балбиевата арка влизаме в стария град и поемаме нагоре по криволичьите улички, осеяни с галерии, сувенирни магазинчета и малки бутици. След като се поклоним на саркофага на Св. Фума (Св. Еуфемия) и се насладим на приказния поглед от върха, се връщаме към главната улица и крайбрежната алея, където пробваме местния сладолед или истърска бира. Връщаме се на кораба, където нашите домакини ни сервират рибен обяд с прясна риба и местно вино докато плаваме покрай националния парк Бриони. Тук на остров Вели Брион под ръководството на Й.Б.Тито е положено началото на Движението на необвързаните, акт, който дълги години ще носи големи политически и икономически облаги за тогавашна Югославия. Пристигаме в Пула, град с богато минало, важно търговско пристанище за старите гърци, римляни, а по-късно и за Венеция. Още от пристанището виждаме Пулската арена – шестия по големина римски амфитеатър в света, в който и до днес се провеждат най-важните културни събития в града. Свободно време. Завръщане в хотела в Пореч привечер. Нощувка.

Ден IV – Закуска. Освобождаваме хотела и потегляме към зеленото сърце на Истрия  – гр. Мотовун. Само на час от Пореч пейзажът е коренно различен: маслинови плантации и лозя пълзят по живописни хълмчета, на едно от които съзираме градче, опасано с двойни каменни стени. Именно това е  Мотовун – днес градче на изкуствата с прочут филмов фестивал на независимите филми. Градът  се извисява над най-голямата река на полуострова-  Мирна, която от столетия храни Мотовунската дъбова гора, известна с легендите за Вели Йоже и едно от най-големите находища на ценния бял трюфел. Опитваме местни специалитети в магазинчето на най-сърдечните домакини в градчето: трюфели, сирена, наденички, зехтин и ароматни ликьори и вина. След разходка по крепостните стени от 16. век, градени от Венецианската република, е  време  за кафе с прекрасен поглед към околните хълмове и долината на река Мирна. Потегляне към България около 11.00 ч. Пристигаме в София малко след полунощ.

 

Цената включва

  • 1 нощувкa със закуска в хотел 3* в Загреб
  • 2 нощувки със закуски в хотел 3* в района на Пореч
  • Водач – екскурзовод по целия маршрут
  • транспорт с лицензиран автобус за международен превоз
  • пътни и гранични такси
  • Медицинска застраховка на ЗК ЕвроИнс, с лимит на отговорност 2000 евро ( за лица над 65 г. има доплащане в рамзер на 4 лв.

Цената не включва

  • входни билети за обектите, посещавани по време на пътуването
  • Доплащане за единична стая – 100 лв.
  • Круиз по крайбрежието на Истрия : Пореч – Ровин – Пула, с включен рибен обяд – 35 ЕВРО
  • Застраховка “Отмяна на пътуване” се издава само и единствено по желание на клиента в деня на сключване на договор за организирано пътуване според общите условия на „Евроинс”

Начин на плащане

50% от пакетната цена 30 дни преди датата на отпътуване. Доплащане до 14 дни преди датата на отпътуване.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията

40 туристи.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи

3 дни преди датата на отпътуване!

h

Общи данни за паспортен и визов режим

Задграничен паспорт с 6 – месечна валидност към датата на отпътуване; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни.

Деца под 18 години, пътуващи без родители или с един родител трябва да представят копие и оригинал на нотариално заверена декларация- съгласие за пътуване от родителиите!

r

Забележки

Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата! Максимално количество багаж, на лице, е един куфар или сак и ръчен багаж. Цените на допълнителните мероприятия и музеите са ориентировъчни и агенцията не носи отговорност при промяната им!Необходимо е ползването на градски транспорт!

При покачване цената на горивата,агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!