Албания и Македония

 Цена – 275 лв

Дати

Очаквайте !

Продължителност

5 дни / 3 нощувки

Транспорт

С автобус

Маршрут

СОФИЯ – ЕЛБАСАН – ТИРАНА – КРУЯ – ДУРЪС – БЕРАТ – ОХРИД – СОФИЯ

Програма

I Ден – Отпътуване в 20.00ч. от площад „Св. Александър Невски”, София. Преминаване през граничен пункт „Гюешево”. Транзитно преминаване през Македония.  II Ден – Пристигане в гр. Елбасан – сутринта. Римляните наричали града Masio Scampa (остър планински връх), заради кулите, които били построени над крепостните стени. Градът възниква през I век. Свободно време за разглеждане на крепостта и центъра на града. Отпътуване за столицата на Албания – Тирана. Градът предлага интересна смесица от съвременна архитектура и исторически паметници. Разглеждане на централния столичен площад, с многобройните административни сгради; джамията Етембей, построена през 18 век; Двореца на културата; Часовниковата кула и паметника на Скендербег. Отпътуване в посока гр. Круя – родното място на националния герой Скендербег. Посещение на най-известната забележителност – Цитаделата Скендербег. Потегляне в посока перлата на албанското адриатическо крайбрежие – Дуръс. Това е един от най-старите градове в Албания, а днес един от най-привлекателните курорти на цялото адриатическо крайбрежие и втори по големина град в страната. Настаняване в хотел 2*/3*, разположен в района на Дуръс. Вечеря. Нощувка. III Ден – Закуска. Отпътуване за древния град Берат, известен с уникалната си архитектура и запазил христянската религия през вековете. Голяма част от населението на града са християни, от български произход. Разглеждане на Стария град, с величествените си крепостни стени и многобройни църкви. Свободно време за обяд в центъра на града. Отпътуване за Дурас. Пешеходна обиколка на града, включваща разглеждане на някои от най-известните забележителности: Античния театър; Римските бани; Археологически музей и др. Свободно време. Завръщане в хотела. Вечеря. Нощувка IV ДенЗакуска. Напускане на хотела и отправяне към Македония. Посещение на манастира „Св. Наум”, който се намира сред живописна природа и със своите запазени стениписи и иконостас сякаш е съхранил духа на времето. Настаняване в частни квартири в Охрид. Възможност за организиране на вечеря, с музика на живо. Нощувка. V Ден – Разходка в стария град, с местен екскурзовод, разглеждат се: паметника на Св. Св. Кирил и Методий, площада и пристана на града, паметника на Св. Климент Охридски – патрона на града, Къщата на братя Робеви, Работилницата за ръчна изработка на хартия по стар традиционен китайски начин, Катедралната църква “Св. София”, Амфитеатъра, Църквата “Св. Богородица – Перивлепта”, Галерията на икони, Църквата “Св. Панталеймон и Св. Климент (Плаошник)”, където се намират мощите на Кл. Охридски, Раннохристянската базилика, Самуиловата крепост – короната на града, Църквата “Св. Богородица Каменско”, Стария чинар – хилядолетното дърво в града и др. Свободно време. Отпътуване за България – около 14.00 ч. Пристигане в София – вечерта.  

Цената включва

  • транспорт с лицензиран автобус за международен превоз
  • 2 нощувки със закуски и вечери в хотел 3* в района на Дуръс
  • 1 нощувка в частни квартири в Охрид
  • водач от фирмата, по време на цялото пътуване
  • медицинска застраховка на ЗК ЕвроИнс, с лимит на отговорност 2000 евро /за лица над 65г. има доплащане 3 лв./

Цената не включва

  • разходи от личен характер
  • Полудневна екскурзия до Берат – 15 евро
  • Вечеря с музика на живо в Охрид – 25 лева
  • входни такси за посещаваните обекти
  • Отстъпка за деца до 12 г. – 10% от пакетната цена

Начин на плащане

30% от пакетната цена 30 дни преди датата на отпътуване. Доплащане до 14 дни преди датата на отпътуване.

Минимален брой туристи за осъществяване на екскурзията

40 туристи.

Срок за уведомяване при недостигнат минимален брой туристи

3 дни преди датата на отпътуване!

h

Общи данни за паспортен и визов режим

Задграничен паспорт с 6 – месечна валидност към датата на отпътуване; няма визови, санитарни и медицински изисквания за посещаваните по маршрута страни. Деца под 18 години, пътуващи без родители или с един родител трябва да представят копие и оригинал на нотариално заверена декларация- съгласие за пътуване от родителиите!

r

Забележки

Агенцията си запазва право на промени в реда на изпълнение на програмата! Максимално количество багаж, на лице, е един куфар или сак и ръчен багаж. Цените на допълнителните мероприятия и музеите са ориентировъчни и агенцията не носи отговорност при промяната им!Необходимо е ползването на градски транспорт! При покачване цената на горивата,агенцията си запазва правото да актуализира цените си за предстоящи пътувания, независимо кога са направени резервациите!